jueves, 31 de mayo de 2012

Patates 4, rösti i raclette




Com ja he dit en ocasions anteriors, la patata permet fer àpats fantàstics a uns preus insignificants. Fins ara he escrit sobre les patates vídues, el bacallà a la Brás –Brás és el nom del cuiner portuguès autor d’aquesta recepta que combina patates, bacallà i ou– sobre les varietats de patates i els seus usos i també de les patates gratinades a l’estil francès. Avui és el torn de Suïssa, que abans de fabricar rellotges i fundar bancs, era un país pobre on es menjaven moltes patates i productes lactis. La raclette, un especialitat originaria del cantó del Valais que s’ha estès arreu, és precisament la combinació d’aquests dos productes, patates i formatge  Les patates es bullen amb pell i el formatge s’escalfa amb les brases de la llar de foc. A mesura que el formatge es va fonent, es rasca amb una espàtula de fusta i es posa damunt de les patates tallades. Avui hi ha tota mena d’aparells elèctrics que generen escalfor per poder menjar la raclette a taula més còmodament. Una altra de les especialitats suïsses és el rösti,  una paraula de la Suïssa de parla alemanya que vol dir “fines”, ja que es fa amb patates tallades finament. És un plat en el que només hi intervenen patates, oli o mantega, sal i pebre, tot i que segons els diferents cantons hi afegeixen altres ingredients com ceba, cansalada, formatge, herbes aromàtiques, etc. El que compta, però, és la recepta base a la qual podeu afegir el que us vingui de gust. El rösti es pot menjar com a primer plat, acompanyat d’amanida, o com acompanyament d’un plat de carn o peix. També hi ha dues maneres de fer-ho, la més còmoda és amb patates prèviament bullides, però també es pot elaborar amb patates crues.


Rösti amb patates cuites

Ingredients
1 k de patates (Kennebec o Monalissa)
60 g. de oli, mantega o llard
sal

Preparació
El dia abans, bullir les patates senceres amb pell deixant-les tres quartes parts del temps, és a dir, si han de bullir 30 minuts, es retiren del foc quan faltin 7 o 8 minuts. L’endemà, es pelen les patates i es ratllen amb un ratllador de forats grossos. Es posa l’oli o el greix que s’ha triat en una paella, s’afegeixen les patates, es salen i es remenen perquè s’impregnin de greix, després s’aplanen amb una espàtula, es premen perquè quedin compactes i es deixen coure 20 minuts fins que facin una de crosta daurada. Amb ajuda d’un plat, es gira i es deixa coure 10 minuts per l’altra banda i ja estarà a punt per servir. Queda com una truita de patates però sense ou. El midó i el greix ajuden a que quedi tot compacte.
Si es fan servir patates crues, el procediment és el mateix, però el temps de cocció ha de ser superior. Es couen 30 minuts amb la paella tapada a foc suau. Passat aquest temps, es gira i es deixa coure 20 minuts més a foc més alegre fins que quedi daurat.
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario